Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

"Να είστε συγκαταβατική με τον σύζυγο"

ΠΑΤΗΡ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΠΣΚΩΦ "Να είστε συγκαταβατική με τον σύζυγο"

*Αγαπητή Ν. Π.! Η ευλογία του Θεού στην οικογένεια σας. * *Μη θλίβεστε.* *Να προσεύχεστε με ελπίδα.* * Επίσης να είστε συγκαταβατική με τον σύζυγο, λαμβάνοντας υπ' όψιν την αδυναμία του και τον φυσικό φόβο για σας και τον εαυτό του να εφευρίσκετε δρόμους, δρομάκια να τον φέρνετε σε επαφή με το Θείο.* *Δόξα τω Θεώ, δεν είναι μαχητικός άθεος, καταλαβαίνει και σας αγαπά. Κι εσείς με τη σειρά σας εκδηλώστε κατανόηση. Εκείνος δεν σας απαγορεύει να πηγαίνετε στην Εκκλησία κι εσείς μη δεσμεύετε τον εαυτό σας από οίκτο προς αυτόν και να πηγαίνετε ήρεμα στην Εκκλησία σε κάθε μεγάλη εορτή... περισσότερα »

ΠΑΤΗΡ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΠΣΚΩΦ "Καλό θα ήταν πριν την εγχείριση να κάνετε Ευχέλαιο και να κοινωνήσετε, αυτό βοηθά πολύ τους γιατρούς στη γη."

*Αγαπητή Ν. Π.!* * Η ευλογία του Θεού μαζί σας. Σας θυμόμαστε και προσευχόμαστε για σας στην αγία μονή μας, δώσαμε το όνομα σας υπέρ υγείας στο σαρανταλείτουργο και για να διαβάζεται το Ψαλτήρι για ένα χρόνο.* *Καλά συμβουλεύεστε με τους γιατρούς κυρίως, απευθυνθείτε στον Ιατρό ψυχών και σωμάτων. Καλό θα ήταν πριν την εγχείριση να κάνετε Ευχέλαιο και να κοινωνήσετε, αυτό βοηθά πολύ τους γιατρούς στη γη.* *0 Κύριος να σας φυλάει και η Θεοτόκος να σας βοηθά στον επικείμενο αγώνα. Ορίστε και η εικόνα της προς βοήθεια.* *1983* *ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ .ΠΑΤΗΡ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩ... περισσότερα »

Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς: "Ομιλία στην Κυριακή του Τελώνη και του Φαρισαίου"

* Άγιος Νικόλαος ΒελιμίροβιτςΈνας άνθρωπος βάδιζε στο δάσος. Ήθελε να διαλέξει ένα καλό δέντρο, απ' όπου θα έβγαζε δοκάρια για τη σκεπή του σπιτιού του. Εκεί είδε δύο δέντρα, το ένα δίπλα στο άλλο. Το ένα ήταν ίσιο, λείο και ψηλό, άλλα το εσωτερικό του, ό πυρήνας του, ήταν σάπιο. Το άλλο είχε ανώμαλη επιφάνεια κι ό κορμός του έδειχνε άσχημος.* *Το εσωτερικό του όμως ήταν γερό. Ό άνθρωπος αναστέναξε και είπε: «Σε τί μπορεί να μου χρησιμέψει το ψηλό και ίσιο αυτό δέντρο, αφού το μέσα του είναι σάπιο κι ακατάλληλο για δοκάρια; Το άλλο μοιάζει ανώμαλο, άσχημο, άλλα τουλάχιστο το μέσα τ... περισσότερα »

Η λειψανοθήκη της Παναγίας Πορταΐτισσας των Ιβήρων στο Ντνιπροπετρόφσκ

*Η πρωτότυπη λειψανοθήκη της Παναγίας Πορταΐτισσας των Ιβήρων στο Ντνιπροπετρόφσκ της Ουκρανίας.* *Περιέχει μικροτεμάχια ιερών λειψάνων: της Αγίας Άννης, του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Παντελεήμονος, του Αγίου Νικολάου, του Οσίου Σεραφείμ του Σάρωφ, των Αγίων Πατέρων των σπηλαίων του Κιέβου και των Οσίων Γερόντων της Ιεράς Μονής της Όπτινα, καθώς και μικροτεμάχιο Τιμίου Ξύλου.* http://leipsanothiki.blogspot.gr/2014/02/244.html

ΠΑΤΗΡ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΠΣΚΩΦ "ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΙΑΤΡΟ."

*Αγαπητέ εν Κυρίω Α.!* * Ρωτώ κι εγώ εσάς.* *Απαντήστε στον εαυτό σας τις ερωτήσεις μου.* * Πόσο σπουδάσατε και κοπιάσατε ώστε να γίνετε γιατρός και να βοηθάτε τους ανθρώπους στις σωματικές τους ασθένειες**; * *Θα μπορούσατε να σταθείτε σε αυτό το έδαφος, έχοντας παραλείψει το σχολείο, το ινστιτούτο και τα πολλά έτη πρακτικής σπουδής της ειδικότητας σας;* *Δεν είναι άραγε η ψυχή σημαντικότερη από σώμα;* *Γίνεται, μόλις περάσατε το κατώφλι της εκκλησίας να γίνετε μέσα σε αυτή διδάσκαλος και θεραπευτής των ανθρωπίνων ψυχών; Το να θανατώσετε το σώμα είναι τρομερό και επισύρει ευθ... περισσότερα »

Tή αυτή ημέρα τής τού Τελώνου καί τού Φαρισαίου εκ τού Ιερού Ευαγγελίου τού Ευαγγελιστού Λουκά ιη' 10 - 14 παραβολης μνείαν ποιούμεθα.

*Φαρισαίος κενοδοξία νικώμενος, καί Τελώνης τή μετανοία κλινόμενος, προσήλθόν σοι τώ μόνω Δεσπότη, αλλ' ο μέν καυχησάμενος, εστερήθη τών αγαθών, ο δέ μη φθεγξάμενος, ηξιώθη τών δωρεών, Εν τούτοις τοίς στεναγμοίς, στήριξόν με Χριστέ ο Θεός ως φιλάνθρωπος.* *Εκ ταπεινώσεως γέρας υψοποιόν, εκ δέ τής επάρσεως, πτώμα βλέπων χαλεπόν, τού Τελώνου ζήλου τά καλά, καί τήν φαρισαϊκήν, κακίαν μίσησον.* *Ως Τελώνης στενάζω, καί οδυρμοίς ασιγήτοις Κύριε, νύν προσέρχομαι τή σή ευσπλαγχνία, οίκτειρον καμέ, ταπεινώσει τήν ζωήν, νύν διεξάγοντα.* *Ως ο Τελώνης καί ημείς, τύπτοντες εις τό στήθος,... περισσότερα »

Ο δημιουργός τών άνω καί τών κάτω, Τρισάγιον μέν ύμνον εκ τών Αγγέλων, Τριώδιον δέ καί παρ' ανθρώπων δέχου.

*Από κοπρίας καί παθών, ταπεινός ανυψούται, αρετών από ύψους, καταπίπτει δέ δεινώς, υψηλοκάρδιος πάς, ού τόν τρόπον, τής κακίας φύγωμεν. * *Κενοδοξία εκκενοί πλούτον δικαιοσύνης, τών παθών δέ σκορπίζει, η ταπείνωσις πληθύν, ήν μιμουμένους ημάς, τής μερίδος, δείξον τού Τελώνου Σωτήρ. * *Ως ο Τελώνης καί ημείς, τύπτοντες εις τό στήθος, κατανύξει βοώμεν, Ιλάσθητι ο Θεός, ημίν τοίς αμαρτωλοίς, όπως τούτου λάβωμεν τήν άφεσιν. * *Πρός ζήλον έλθωμεν πιστοί, κατορθούντες τό πρά ον, ταπεινώσει συζώντες, εκ καρδίαςστεναγμώ, κλαυθμώ τε καί προσευχή, όπως σχώμεν εκ Θεού συγχώρησιν. * *Αποβ... περισσότερα »

Η ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ ΑΝΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΡΑΜΑ

*Γερόντισσα Άννα* *Η μακαριστή γερόντισσα Άννα Γιοβάνογλου γεννήθηκε το 1903 στην Πάνορμο της Μικρός Ασίας από γονείς πολύ ευλαβείς, τον Ιωάννη και την Δήμητρα. Ήταν πρωτότοκη και είχε άλλα οκτώ αδέλφια. Στην βάπτιση της δόθηκε το όνομα Αναστασία.* *Με την ανταλλαγή των πληθυσμών, μετά από ταλαιπωρίες, εγκαταστάθηκαν στο χωριό Πηγάδια Κυργίων Δράμας. Στα Πηγάδια ο πατέρας της έγινε κτηνοτρόφος. Αυτή ως μεγαλύτερη φρόντιζε για τα μικρότερα αδέλφια της, γιατί και η μητέρα της εργαζόταν.* *Από μικρή αγαπούσε τον Χριστό. Όταν μιλούσε για τον Χριστό και την Παναγία έκλαιγε. Από μικρ... περισσότερα »